Column Timo Peters

Inmiddels zijn de gevolgen van Corona wel zichtbaar bij velen. Dagelijks hoor ik de verhalen van de verschillende ondernemers aan.

Ja, ik schrijf liever over leuke dingen in het leven. Lekker een terrasje pakken en of ergens gezellig iets ondernemen met mijn gezin. Maar dit is mijn vakgebied en helaas in dit vak hoor je snel waar het niet goed gaat of krijg ik verzoeken of ik contact wilt opnemen met die ondernemers. Vaak is de brug nog te ver om hulp te vragen….. om jouw onderneming te redden. Waarmee veelal gezinnen ook worden geraakt. Vorige week heb ik een horeca ondernemer geholpen met zes landelijke restaurants. Prachtige verleden ook! Hiervoor nooit in de problemen geweest, maar hij krijgt te maken met een verhuurder die vindt dat hij de volledige huur moet afdragen voor verschillende panden die hij pacht en faillissement aanvraagt.

Gelukkig kan ik de rechter overtuigen met voldoende bewijs dat deze horeca ondernemer er echt voor gaat en niet opgehouden is te betalen, maar wel net als iedere horecaondernemer er alles aan doet om zijn achterstanden in te lopen. In het verleden allemaal aangetoond dat het een goede huurder betreft en dan heb ik nog niet eens over de verhuurder die zijn pand slecht onderhoudt en wel zijn volledige huur wilt hebben. Dit kom ik vaak tegen. Wel de hoge huur vragen, maar het pand totaal niet onderhouden. Dit heeft als gevolg dat restaurants vaak zelf moeten investeren om te voldoen aan alle hygiëne eisen.

Niet alleen horeca heeft het moeilijk, maar ook vele andere ondernemers. Niet alles is volledig open en vaak zeker niet zonder beperkingen. Normaliter zie je de verschuivingen in branches en waar het slecht gaat en of failliet gaan. Nu kan elke ondernemer failliet gaan uit elke branche en dat zie ik nu terug in de faillissement aanvragen. Zelfs advocaten gaan failliet, ze hebben vaak dure kantoren en zitten vaak op top locaties, waar u ze snel kunt vinden en herkennen, mooie auto’s rijden, loondienst medewerkers hebben en zodoende hoge maandelijkse kosten. Omzet moet dus wel blijven doorlopen willen ook zij het redden in deze ‘tijd van Corona’. Ik zie teveel ondernemers vechten om hun hoofd boven water te houden, en zie ik vele ondernemers die knokken voor hun bestaan en initiatief tonen en creatief zijn in deze coronacrisis om nieuwe mogelijkheden te zoeken voor nu en in de toekomst. Laten we hopen dat deze coronacrisis overleven en sterk blijven staan met elkaar, uiteraard met gepaste afstand.

Voor vragen? U kunt mij direct bereiken op 06-46336350

Mijn column staat in Ons-Lelystad